CURS DE VITICULTURA DE LA VINYA CATALANA

TERCERA EDICIÓ AMPLIADA

INCLOU SORTIDES I PRÀCTIQUES AL CAMP 

 9 SESSIONS i 5 VISITES A VINYES D’AVANTGUARDA

del 23 de Febrer data d’inici, al 30 de Novembre

El vi és resultat de molts processos i factors, així com també de les decisions de diverses persones. Però també és el relat de la vida d’un cep, que troba la manera d’expressar-se i transmetre el seu dia a dia a través dels gotims de raïm que hi neixen i creixen durant cada campanya vitícola.

Però, com afecta al cep el tipus de viticultura que hi apliquem i, per tant, al vi que després consumim?

En aquest curs, volem que l’alumne segueixi l’evolució de cuatre ceps (2 de varietat blanca i 2 de negre) i es faci responsable de les tasques que reclama el desenvolupament del seu cicle anual: poda, desbrotada, desfullada –si cal- o eliminaciód’alguns raïms de la vinya si es considera necessari equilibrar la seva càrrega productiva. Fins i tot en podrà assumir la verema i fer el seu Microví.

Cada cep tindrà una marca personalitzada amb el nom del seu mentor.

El curs comença el 23 de Febrer i acaba al Novembre. Les sessions tindran lloc sempre els dissabtes al mati. Les dates definitives de les sortides de camp es fixaran segons avanci el cicle fenològic de la vinya.

TEMARI

1 Disseny i adaptació d’una vinya dins del seu ecosistema

Per dissenyar un vi, primer cal dissenyar una vinya. Per això, en aquesta sessió es donaran a conèixer conceptes i elements que afecten i poden condicionar el correcte desenvolupament del cicle vital d’un cep. Es tractarà sobre:

– Els efectes del macroclima, latitud, altitud, situació geogràfica, exposició solar,pendents, edafologia, fertilitat, tipus de sol i disponibilitat d’aigua
– Conceptes bàsics de la fisiologia d’un cep
– La poda d’hivern: tipus de poda i objectius de la poda. Ferides de poda
– Les varietats de vitisvinifera i la seva adaptació a cada terroir, o terrer i clima
– Les varietats de porta-empelts i la influència de les maneres d’empeltar
– Ecosistemes de la vinya i les 4 estacions
– Biodiversitat en un monocultiu

2 Sortida de camp: La poda d’hivern / Observació de  cobertes vegetals vs. terra desherbat 

3 Viticultura de primavera: Formació o conducció del cep, cultiu raonat i ecologia de la vinya

Com afecta l’arquitectura d’un cep a la seva fertilitat i a la qualitat del raïm que hi creix:

– La formació dels primers anys d’un cep
– Conducció i poda els primers anys d’un cep
– Conducció i poda en verd de ceps adults, emparrats i en vas
– Gestió de la canòpia. Tipus i mides d’emparrat
– Gestió del sòl. Cultiu del terra i/o intercepa

4 L’estat sanitari de la vinya. El cicle fenològic de la vinya a la primavera

La pressió de les malalties fúngiques i les plagues a la vinya marquen de forma important la viticultura, per això és important conèixer com mantenir sà cada cep:

– Com influeix la temperatura, la humitat relativa, el règim hídric i els salts tèrmics en la qualitat del raïm
– Tipus de malalties i plagues vitícoles
– Estratègies per una bona sanitat del cep: prevenció i lluita
– Què es el cultiu ecològic? I la viticultura biodinàmica? Com s’apliquen i com afecten aquestes filosofies o maneres de cultiu a la vida del cep? Tindrà repercussió directes en el vi?
– Prevenció i cura del estat fitosanitari dels ceps segons cada tipus de cultiu: convencional, viticultura integrada, ecològic, ecològic i sostenible, biodinàmic…

5 Sortida de camp primaveral per a observar diversos moments de la vinya

– Els estats fenològics de la vinya
– La Floració. Conducció de la vegetació dels ceps i del sòl
– Com es pot fer prevenció de malalties
– Com s’apliquen els preparats biodinàmics

6 Estats fenològics d’estiu: La fructificació de la vinya, el creixement del fruit i el verol i la maduració

Com és d’important controlar la vinya i el seu cicle, en funció de varietats, climatologia…?

– La importància del control de la fructificació i del seu rendiment. Equilibri de la producció de fruit respecte la vegetació i vigor del cep.
– Cada varietat de vitisvinifera té un cicle fenològic de diferent durada. Aquest cicle varia lleugerament segons la climatologia
– Què podem fer en anys excessivament fèrtils per a evitar desequilibris en la collita? Com afectarà això als vins?
– Quins factors determinen que l’anyada sigui bona, regular o dolenta?

7 Sortida de camp de Maduració, on s’avaluaran algunes decisions que cal prendre coincidint amb aquestes dates a la vinya.

– Quin és el cicle de la vinya segons varietats
– La maduració
– On es decideix la data de verema, al laboratori o a la vinya?

Aquesta activitat inclou un tast de raïms de diferents varietats

8 La tardor i l’hivern vitícoles

El tencament del cicle vegetatiu, els períodes de descans de la vinya, i les energies de la terra i el sol.

– El període post-verema: la importància de la vegetació del cep a la tardor i la caiguda de la fulla i l’agostament

– Per què adobem a la tardor o a l’inici d’hivern?
– Fertilitat, estructura del sòl i connexió de la terra amb el seu entorn
– El treball del sòl a la tardor i a l’hivern
– L’adob de tardor o d’hivern: tipus i objectius
– Les cobertes vegetals i el compostatge
– Les adventícies i el seu impacte al cultiu de la vinya

Tast de vins recent fermentats de diferents parcel·les i varietats. Com son els vins “en panyals”?
– Què els falta als vins que semblen no tenir ànima?
– Per què alguns vins ens connecten amb el territori i altres no?

9 Treball al camp. Plantació d’una parcel·la de vinya.

Treball en el sòl, elecció de les varietats i peus, i disseny del marc de plantació i altres aspectes

VISITES (OPTATIVES)

Les vinyes que visitarem seán:
Carrier de Els Vilars, de Carlos Alonso a l’Alt Empordà.
Mas Molla, en Calonge Baix Empordà
Cal Tiques de Joan Rubió al Penedès
Les vinyes del Priorat o de Pla de Manlleu de la familia Nin Ortiz, Ester Nin i Carles Ortiz o les vinyes de Clos Mogador.

I a Corbera d’Ebre, a Terra Alta, les vinyes d’en Francesc Frisach.

Tots són projectes de viticultura d’avantguarda, ecològics o biodinàmics amb diversos nivells de pràctiques.

LA PROFESSORA:

blanca-ozcariz

Blanca Ozcáriz Raventos és biòloga per la Universitat de Barcelona, enòloga per la Universitat de la Borgonya.

Es viticultora a El Jardí dels Sentits, projecte personal a Subirats, on practica Biodinàmica, també dirigeix Vinyes de la Dot a l’Alt Empordà  i assessora Can Rich a Eivissa, un celler/vinyes ecològic des del 198

Ozcáriz té una llarga experiència laboral en cellers de prestigi de Xile, França i Catalunya, entre els quals destaquen Caves Naveran, Castell del Remei, Cérvoles Celler i Mas Tinell. Actualment és Vicepresidenta de la Societat Espanyola de Ciències Sensorials, coordinadora del comitè de tast de la Guia Vinum Nature i docent en diversos centres de formació d’Hosteleria i Sommelieria. A més, té formació especialitzada en agricultura ecològica, poda i viticultura biodinàmica.