Anna Espelt, Directora del Celler Espelt

AnnaEspeltL’Anna és la darrera, de moment, de moltes generacions de pagesos i pageses empordanesos. La seva família prové de la zona de terraprims, on només es podien cultivar vinyes i oliveres. I això és el que ella continua fent en l’actualitat. Biòloga i Enòloga, ha viatjat pel món per veure com es feia el vi i més tard va fer un MBA. A Espelt es consideren viticultors, així que quan va aterrar al celler el primer que va fer va ser dedicar-se durant 8 anys a la viticultura, després s’hi va afegir el celler i finalment la direcció des de fa un parell d’anys.

La vinya és per l’Anna un projecte de vida, on les coses passen poc a poc: una sola verema cada any. Decisions a trenta o més anys vista. És per això que ha decidit que el més important d’aquest projecte és retrobar els millors terrers de l’Empordà, els llocs on la combinació de terra, clima, planta i qui ho cultiva (els francesos en diuen “l’home” ) sigui l’òptima. Terrers que s’han perdut en moltes ocasions al llarg dels anys i que cal retrobar per a aconseguir vins que ens mostrin qui som i d’on venim.

La seva visió respecte a la viticultura ha anat canviant amb el temps. Ha introduït la viticultura ecològica i actualment en fa en 80ha de les 200 que cultiven. A la resta es fa producció integrada. El respecte al sòl és una de les bases de la seva feina. També treballa per a dignificar a les varietats autòctones que s’havien menyspreuat durant molts anys.