La Vinya i el Vi Català: Visió Global

Al llarg de quatre intenses sessions donarem a conèixer els fonaments de la riquesa del nostre vinyar i dels nostres vins. En acabar, els alumnes tindran una visió global i profunda dels vins catalans, que podran fer servir a un nivell tant professional com personal.

Al curs està inclòs el tast de més de 60 vins que tenen com a objectiu il·lustrar-ne el contingut teòric. Cada sessió finalitza amb una classe magistral a càrrec d’un convidat molt especial: actors i actrius protagonistes de la nostra vitivinicultura que ens convidaran a reflexionar al voltant de nous conceptes, camins i tendències.

Miquel Figini, Espai de Vi Català. Verema a la partida de Verinxells.Celler Bell Cros. DO Montsant. Marçà, Priorat, Tarragona
Verema a la partida de Verinxells. Celler Bell Cros. DO Montsant. Marçà, Priorat, Tarragona

TEMARI i CLASSES MAGISTRALS

1ra Sessió: 4 hores de classes.
Breu historia de la vinya i el vi Català. Sols i clima. Viticultura i elaboracions més freqüents. Les reflexions més importants: el debat varietal, el canvi climàtic, el cisma en el mon de les bombolles, els vins “naturals”, els nous cupatges, les noves criançes: àmfores, ciment i damijoanes.
Tast de 10 a 13 vins per il·lustrar els continguts. Una Malvasia de Sitges, una Pansa Blanca d’Alella, Un picapoll blanc del Bages, un vi de vinya de l’Empordà, un Xarel·lo del Penedès, un Macabeu del Segre, una Garnatxa Brisada de la Terra Alta, un Cava del Penedès, un rosat de llàgrima de Merlot, un Trepat de la Conca, un Sumoll del Penedès, un negre de Garnatxa, un negre de Carinyena, un cupatge del Priorat, i un dolç de lledoner de l’ Empordà…)
Classe Magistral de Ruben Parera, de Finca Parera. Noves tendències: Perquè fem viticultura biodinàmica i vins naturals? Tast de 5 vins

2na. Sessió: 4 hores de classes.
Els vins escumosos de Catalunya. Viticultura i Elaboracions. Els Caves, els Clàssic Penedès, els Caves de Paratge Qualificat, els Ancestrals, CORPINNAT. Tast de 10 vins per il·lustrar els continguts
Classe Magistral de Marcel Sabaté, director de Castellroig i un dels fundadors de Corpinnat. Que volem amb la marca CORPINNAT?. Tast de 6 vins (un de Recaredo, un de Gramona, un de Torelló, un de Llopart, un de Nadal i un de Castellroig)

3ra. Sessió: 4 hores de classes.
Els vins blancs de Catalunya. Principals Varietats (autòctones i foranes) i Elaboracions. Tast de 13 vins per il·lustrar els continguts
Classe Magistral de Joan Rubió, de Cal Tiques, viticultor i enòleg.  El Xarel·lo a fons: Pot ser el proper varietal blanc amb ampli reconeixement i prestigi mundial? Tast de 5 vins

4ta. Sessió: 4 hores de classes.
Els vins negres de Catalunya. Principals Varietats (autòctones i foranes) i Elaboracions. Noves tendêncies. Nous dissenys. Tast de 13 vins per il·lustrar els continguts.
Classe Magistral de Josep Queralt, enòleg d’Heretat Mont Rubi. El futur del Sumoll. Perquè vaig fer una aposta important en aquest raïm que estaba a punt d’extingir-se? Tast de 5 vins.

PROFESSORAT: Miguel Figini, Director del Espai del Vi Català, i els enòlegs: Ruben Parera, Marcel Sabaté, Joan Rubió i Josep Queralt.

LLOC: Barcelona a determinar.

PREU 200€

DATA: Proper inici sol·licita informació a info@espaidelvicatala.cat

TESTIMONIS DEl CURS…

“Aquest curs m’ha permès entendre el passat i el present del vi Català, intuir el seu futur, tastar vins extraordinaris i conèixer un munt de gent que comparteix la meva passió. El nivell docent és extraordinari. En Miguel es una barreja de coneixement i passió que et captiva des del primer moment”  Joan Alejandre

“Imprescindible para valorar, disfrutar y entender el increíble patrimonio vitivinícola que tenemos en Cataluña.El maestro Figini tiene amplios conocimientos y es un excelente comunicador que nos ha hecho las clases tan amenas que nunca queríamos hacer la el descanso, ha sabido despertar la pasión hasta el punto que de que todos nos hemos quedado con ganas de más y esperamos impacientes las clases de especialidades. Curso 100% recomendable” Isabel Cruz Collado

“La meva experiència sobre el curs no pot ser més satisfactòria. Vaig rebre un mail d’informació de La Festival informant d’un Curs de Vi Català, solsament el nom ja em va posar en alerta, es exactament el que necesito per el meu projecte! A partir d’aquí tot ha estat perfecte, el contingut molt ben estructurat, l’informació molt completa, afegir en aquest aspecte la gran quantitat de bibliografía a consultar, que fará allargar mesos el curs a casa!. La descoberta de vins, de cellers amagats, de projectes personals potents ha estat formidable. Per acabar s’ha de parlar del mestre, he conegut pocs comunicadors i professionals tan complets que et fan desitjar que la xerrada no acabi. Gràcies per ensenyar-nos a conèixer millor els vins de la nostra terra” Josep Maria Sumalla. Restaurador a El Celler del Nou Priorat