Prescriptor de Vi Català “Especialista”

Aquest curs ofereix una visió en profunditat del mapa vitivinícola català, i ho fa aportant informació, bibliografia i documentació sobre la viticultura i els mètodes d’elaboració d’alguns dels millors vins del món.

Durant el curs, grans professionals del sector, els autèntics actors del vi català, amb absoluta llibertat de càtedra, ens aproparan als territoris, les varietats i maneres de fer i d’entendre el vi que caracteritzen el món del vi a casa nostra.

Amb l’objectiu d’il·lustrar aquests continguts de les classes es tastaran més de 100 vins procedents de tot el país.

La formació té una durada de 10 sessions que s’imparteixen una vegada al mes en dies adients pels professionals i amants del món del vi..

Els cursos es fan a Barcelona.

TEMARI

Varietats autòctones emergents: el trepat i el sumoll, amb Carles Andreu, fundador de caves Carles Andreu i expresident de la D.O. Conca de Barberà; i viticultura d’elaboracions i territoris, amb Joan Rovira, enòleg del celler Giró Ribot.

Garnatxes i carinyenes del Montsant. El territori vitivinícola i la seva zonificació amb Joan Asens, cofundador del celler Orto Vins; i característiques de la viticultura i de les elaboracions al Montsant, amb Antoni Coca, de Coca i Fitó.

El món del Cava. La visió dels caves d’autor. La visió de la gran indústria. Viticultura del Cava. Elaboracions. Les varietats clàssiques. Noves varietats. El club dels 100 mesos. Amb Ton Mata, director general de Recaredo i Manel Quintana, director tècnic de Freixenet.

Pla de Bages i Alella. Els petits amb molta història. El picapoll i el mandó del Bages, amb Joan Soler, consultor de viticultura i enologia i President de la D.O. Pla de Bages; I Alella, territori de panses blanques i rosades, més una introducció als sòls de Catalunya, amb Xavier Garcia geòleg i enòleg del celler Alella Vinícola.

Vins de Cooperatives. La seva importància socioeconòmica i el seu pes en el sector del vi català. Cooperativisme amb sentit social. Amb Clara Griera de la Cooperativa de l’Olivera i Ciriac Carbó, director tècnic de Cellers Domenys

Noves tendències: viticultura biodinàmica i vins naturals. La visió científica i la passió del productor. Amb Marta Casas de ParèsBaltá i Manel Avinyó, de Clos Lentiscus.

Priorat: un repàs als últims 35 anys. Dues mirades. El renaixement vist per un pioner i el futur vist per la nova generació. Garnatxes i carinyenes en sòls de llicorella. Amb René Barbier, fundador de Clos Mogador i Sara Pérez, Mas Martinet- Venus la Universal, La Vinya dels Vuit.

Garnatxes i carinyenes de l’Empordà i la Terra Alta. Viticultura, elaboracions de blancs, negres, rosats i dolços. Els territoris. Amb Anna Espelt, del Celler Espelt i Jaume Martí, director de màrqueting de la cooperativa Agrícola Sant Josep.

Varietats de vi blanques majoritàries: el macabeu i el xarel·lo / pansa (xarel·lo vermell i pansa rosada). Viticultura, elaboracions i territoris. Amb Gerard Escudé, del Celler el Moli Collbaix i membre del col·lectiu 10 Sentits; i Marcel Sabaté, enòleg i impulsor del projecte de vins de terrer a Castellroig.

Varietats de vi globalitzades: Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling, Gewürstraminer. Amb Carles Playà, degà del Col·legi d’Enòlegs de Catalunya i enòleg del celler Pinord; i Raül Bobet, president de Castell d’Encús (cellers Castell d’Encús i Ferrer Bobet).

Nota. Els professors poden a vegades canviar per raons de força major.vinculada a la seva feina com a elaboradors i liders de cellers.