Curs de Prescriptors de Vi Català: VISIÓ GLOBAL

Al llarg de quatre intenses sessions donarem a conèixer els fonaments de la riquesa del nostre vinyar i dels nostres vins.En acabar, els alumnes tindran una visió global i profunda dels vins catalans, que podran fer servir a un nivell tant professional com personal.

Al curs està inclòs el tast de més de 60 vins que tenen com a objectiu il·lustrar-neel contingut teòric. Cada sessió finalitza amb una classe magistral a càrrec d’un convidat molt especial: actorsi actrius protagonistes de la nostra vitivinicultura que ens convidaran a reflexionar al voltant de nous conceptes, camins i tendències.

TEMARI:

SESSIÓ 1 – Introducció als vins de Catalunya a càrrec de Miguel Figini, Director de l´Espai del Vi Català.

Marc històric. Els sòls. La viticultura de la vinya catalana. Principals elaboracions: escumosos, blancs, rosats, negres i dolços. Las Denominacions d’Origen. Noves tendències “vins naturals”  TAST DE 12 VINS

Classe Magistral a càrrec de Ruben Parera, Celler Finca Parera.: Per què faig biodinàmica i vins naturals? TAST DE 4 VINS

SESSIÓ 2 – Els vins escumosos de Catalunya, a càrrec de Miguel Figini, Director de l´Espai del Vi Català.

La cadena de valor: viticultors, “chatarreros”, “vins en punta”, Afinadors. El Cava una llarga història d’èxit. Clàssic Penedès: la recerca d’una nova identitat. Els Ancestrals: retornant al passat?  Lesllargues criances. Caves de paratge. El club dels 100 mesos. Estils i orientacions.- TAST DE 12 VINS.

Classe Magistral a càrrec de Blanca Ozcáriz. Viticultora y enòloga. “Escumosos” singulars…Els Ancestrals.. TAST DE 4 VINS.

SESSIÓ 3 Els vins blancs de Catalunya. Varietats “autòctones y foranes”. a càrrec de Miguel Figini, Director de l´Espai del Vi Català

Els seus trets principals a la vinya i a les elaboracions. Varietats majoritàries: Macabeu, Xarel·lo, Garnatxa Blanca, Parellada, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Varietats minoritàries i emergents: Picapoll, Xarel·lo Vermell, Malvasies, i Carinyena Blanca. Viticultura y elaboracions. TAST DE 12 VINS.

Classe Magistral a càrrec de Miriam Chivite, Consultora en Viticultura i Enologia i propietària del Celler Baldufa Vins. Elaboracions i potencial del Xarel·lo Vermell. TAST DE 4 VINS.

SESSIÓ 4 Els vins negres de Catalunya. Varietats “autòctones i foranes”. a càrrec de Miguel Figini, Director de l´Espai del Vi Català

Els seus trets principals a la vinya i a les elaboracions. Varietats majoritàries: Garnatxes (negra, fina i peluda), Carinyenes, Ull de Llebre (Tempranillo), Merlot, i Cabernet  Sauvignon i Franc. Varietats minoritàries i emergents: Trepat , Sumoll, Monastrell, Morenillo, Mandó i Picapoll Negre. Viticultura i elaboracions. TAST DE 12 VINS.

Classe Magistral a càrrec de Marc Pérez, de Cims de Porrera, i Les Cousins.. La carinyena: “D’això mai en faràs bon vi” deien els vells viticultors del Priorat. ¡En això s’han equivocat! TAST DE 4 VINS.

PROFESSORAT

Miguel Figini, Director del Espai del Vi Català, i enòlegs visitants:. Ruben Parera – Blanca Ozcàriz – Miriam Chivite – Marc Pérez

En acabar les 4 sessions es farà entrega d’un certificat d´ aprofitament. El diploma de “Prescriptor de vi Català” s´ entregarà en acabar el curs de Prescriptor de Vi Català “ESPECIALISTA”.