Curs de Prescriptors de Vi Català: VISIÓ GLOBAL

Al llarg de quatre intenses sessions donarem a conèixer els fonaments de la riquesa del nostre vinyar i dels nostres vins.En acabar, els alumnes tindran una visió global i profunda dels vins catalans, que podran fer servir a un nivell tant professional com personal.

Al curs està inclòs el tast de més de 60 vins que tenen com a objectiu il·lustrar-neel contingut teòric. Cada sessió finalitza amb una classe magistral a càrrec d’un convidat molt especial: actorsi actrius protagonistes de la nostra vitivinicultura que ens convidaran a reflexionar al voltant de nous conceptes, camins i tendències.

TEMARI:

SESSIÓ 1 – Introducció als vins de Catalunya a càrrec de Miguel Figini, Director de l´Espai del Vi Català.

Marc històric. Els sòls. La viticultura de la vinya catalana. Principals elaboracions: escumosos, blancs, rosats, negres i dolços. Las Denominacions d’Origen. Noves tendències “vins naturals”  TAST DE 12 VINS

Classe Magistral a càrrec de Ruben Parera, Celler Finca Parera.: Per què faig biodinàmica i vins naturals? TAST DE 4 VINS

SESSIÓ 2 – Els vins escumosos de Catalunya, a càrrec de Miguel Figini, Director de l´Espai del Vi Català.

La cadena de valor: viticultors, “chatarreros”, “vins en punta”, Afinadors. El Cava una llarga història d’èxit. Clàssic Penedès: la recerca d’una nova identitat. Els Ancestrals: retornant al passat?  Lesllargues criances. Caves de paratge. El club dels 100 mesos. Estils i orientacions.- TAST DE 12 VINS.

Classe Magistral a càrrec de Blanca Ozcáriz. Viticultora y enòloga. “Escumosos” singulars…Els Ancestrals.. TAST DE 4 VINS.

SESSIÓ 3 Els vins blancs de Catalunya. Varietats “autòctones y foranes”. a càrrec de Miguel Figini, Director de l´Espai del Vi Català

Els seus trets principals a la vinya i a les elaboracions. Varietats majoritàries: Macabeu, Xarel·lo, Garnatxa Blanca, Parellada, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Varietats minoritàries i emergents: Picapoll, Xarel·lo Vermell, Malvasies, i Carinyena Blanca. Viticultura y elaboracions. TAST DE 12 VINS.

Classe Magistral a càrrec de Miriam Chivite, Consultora en Viticultura i Enologia i propietària del Celler Baldufa Vins. Elaboracions i potencial del Xarel·lo Vermell. TAST DE 4 VINS.

SESSIÓ 4 Els vins negres de Catalunya. Varietats “autòctones i foranes”. a càrrec de Miguel Figini, Director de l´Espai del Vi Català

Els seus trets principals a la vinya i a les elaboracions. Varietats majoritàries: Garnatxes (negra, fina i peluda), Carinyenes, Ull de Llebre (Tempranillo), Merlot, i Cabernet  Sauvignon i Franc. Varietats minoritàries i emergents: Trepat , Sumoll, Monastrell, Morenillo, Mandó i Picapoll Negre. Viticultura i elaboracions. TAST DE 12 VINS.

Classe Magistral a càrrec de Marc Pérez, de Cims de Porrera, i Les Cousins.. La carinyena: “D’això mai en faràs bon vi” deien els vells viticultors del Priorat. ¡En això s’han equivocat! TAST DE 4 VINS.

PROFESSORAT

Miguel Figini, Director del Espai del Vi Català, i enòlegs visitants:. Ruben Parera – Blanca Ozcàriz – Miriam Chivite – Marc Pérez

TESTIMONIS DEl CURS DE JULIOL…

“Aquest curs m’ha permès entendre el passat i el present del vi Català, intuir el seu futur, tastar vins extraordinaris i conèixer un munt de gent que comparteix la meva passió. El nivell docent és extraordinari. En Miguel es una barreja de coneixement i passió que et captiva des del primer moment”  Joan Alejandre

“Imprescindible para valorar, disfrutar y entender el increíble patrimonio vitivinícola que tenemos en Cataluña.El maestro Figini tiene amplios conocimientos y es un excelente comunicador que nos ha hecho las clases tan amenas que nunca queríamos hacer la el descanso, ha sabido despertar la pasión hasta el punto que de que todos nos hemos quedado con ganas de más y esperamos impacientes las clases de especialidades. Curso 100% recomendable” Isabel Cruz Collado

“La meva experiència sobre el curs no pot ser més satisfactòria. Vaig rebre un mail d’informació de La Festival informant d’un Curs de Vi Català, solsament el nom ja em va posar en alerta, es exactament el que necesito per el meu projecte! A partir d’aquí tot ha estat perfecte, el contingut molt ben estructurat, l’informació molt completa, afegir en aquest aspecte la gran quantitat de bibliografía a consultar, que fará allargar mesos el curs a casa!. La descoberta de vins, de cellers amagats, de projectes personals potents ha estat formidable. Per acabar s’ha de parlar del mestre, he conegut pocs comunicadors i professionals tan complets que et fan desitjar que la xerrada no acabi. Gràcies per ensenyar-nos a conèixer millor els vins de la nostra terra” Josep Maria Sumalla. Restaurador al Celler del Nou Priorat