CALENDARI CLASSES 2017

Cursos de Primavera 2017
PRESCRIPTORS DE VI CATALÀ

• Tarragona REUS: inici el 11 de març (dissabtes de 10 a 14 h)

REUS (lloc: Fundació URV)
Data Tema Professor/a 10 a 12hs Professor /a 12 a 14hs
mar-11 Breu història del Vi Català des de mitjans del segle XIX fins a l’actualitat. Repàs de les principals dades històriques que permeten entendre el present del sector.  Amb Miguel Figini Miguel Figini
mar-18 TALLER COMPLEMENTARI: Nocions bàsiques de viticultura i enologia. Amb Miriam Chivite i Josep Antón Llaquet Miriam Chivite Josep Antón Llaquet
mar-25 Varietats de vi blanques majoritàries: el macabeu. Viticultura, elaboracions i territoris.  Els petits: Alella, territori de panses blanques i rosades, més una introducció als sòls de Catalunya. Amb Gerard Escudé i Xavier Garcia Gerard Escudé Xavier Garcia
abr-01 Pla de Bages. Els petits amb molta història. El picapoll i el mandó del Bages. Garnatxes i carinyenes de la Terra Alta. Viticultura, elaboracions de blancs, negres, rosats i dolços. Els territoris. Amb Joan Soler i Jaume Martí. Joan Soler Jaume Marti
abr-22 Noves tendències: viticultura biodinàmica i vins naturals. La visió científica i la passió del productor. Amb Marta Casas i Manel Avinyó Marta Casas Manel Avinyó
Abr-29 CLASSE A FALSET Garnatxes i Carinyenes del Montsant. El territori vitivinícola i la seva zonificació. Característiques de la viticultura i de les elaboracions al Montsant. Amb Pep Aguilar i Joan Asens Pep Aguilar Joan Asens
may-06 Garnatxes i carinyenes de l’Empordà. Viticultura, elaboracions de blancs, negres, rosats i dolços. Els territoris.  Varietats de vi blanques majoritàries: el xarel·lo / xarel·lo vermell. Viticultura, elaboracions i territoris. Amb Anna Espelt i Marcel Sabaté Anna Espelt Marcel Sabaté
May-13  CLASSE A CAN CALOPA BCN Vins de Cooperatives. Breu introducció a l’historia del cooperativisme vinícola Català.  La seva importància socioeconòmica i el seu pes. Cooperativisme amb sentit social. La gestió industrial de la vinya. Vins de qualitat tast il·lustratiu de 12 vins fet a Cooperatives. Amb Miguel Figini, Clara Griera i Ciriac Carbó Miguel Figini, Iñigo Haughey i Ciriac Carbó
may-20 Varietats de vi globalitzades: Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling, Gewürstraminer. Amb Carles Playà i Oriol Guevara Carles Playà Oriol Guevara
jun-03 Els escumosos de Catalunya. Cava i Clàssic Pendès. La visió dels caves d’autor. La visió de la gran indústria. Viticultura del Cava. Elaboracions. Les varietats clàssiques. Noves varietats. El club dels 100 mesos. Amb Josep Mª Albet i Noya i Manel Quintana Josep Mª Albet i Noya Manel Quintana
Jun-10     CLASSE AL PRIORAT Priorat: un repàs als últims 35 anys. Dues mirades. El renaixement vist per un pioner i el futur vist per la nova generació. Garnatxes i carinyenes en sòls de llicorella. Amb René Barbier i Sara Pérez René Barbier Sara Pérez
jun-17 Varietats autòctones emergents: el trepat i la sumoll,territoris, viticultura, i elaboracions. Amb Carles Andreu i Joan Rovira Carles Andreu Joan Rovira

 

• Barcelona: inici el 18 de Març (dissabtes de 10 a 14 h)

BARCELONA (Lloc La Festival, Verdi 68, Gracia)
Data Tema Professor/a 10 a 12hs Professor /a 12 a 14hs
mar-18 Breu història del Vi Català des de mitjans del segle XIX fins a l’actualitat. Repàs de les principals dades històriques que permeten entendre el present del sector. Miguel Figini
mar-25 TALLER COMPLEMENTARI: Nocions bàsiques de viticultura i enologia Miriam Chivite Josep Antón Llaquet
abr-01 El món del Cava. La visió dels caves d’autor. La visió de la gran indústria. Viticultura del Cava. Elaboracions. Les varietats clàssiques. Noves varietats. El club dels 100 mesos. Clàssic Penedés. Ton Mata Manel Quintana
abr-08 Varietats autòctones emergents: el trepat i la sumoll,territoris, viticultura, i elaboracions. Carles Andreu Joan Rovira
abr-22 Varietats de vi globalitzades: Cabernet, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon blanc, Riesling, Gewürstraminer. Carles Playà Oriol Guevara
abr-29       CLASSE A FALSET Garnatxes i Carinyenes del Montsant. El territori vitivinícola i la seva zonificació. Característiques de la viticultura i de les elaboracions al Montsant. Pep Aguilar Joan Asens
may-06 Noves tendències: viticultura biodinàmica i vins naturals. La visió científica i la passió del productor. Marta Casas Manel Avinyó
may-13  CLASSE A CAN CALOPA BCN Vins de Cooperatives. Breu introducció a l’historia del cooperativisme vinícola Català.  La seva importància socioeconòmica i el seu pes. Cooperativisme amb sentit social. La gestió industrial de la vinya. Vins de qualitat tast il·lustratiu de 12 vins fet a Cooperatives. Miguel Figini, Iñigo Haughey i Ciriac Carbó
may-20 Garnatxes i carinyenes de l’Empordà i la Terra Alta. Viticultura, elaboracions de blancs, negres, rosats i dolços. Els territoris. Anna Espelt Jaume Marti
jun-03 Varietats de vi blanques majoritàries: el macabeu i el xarel·lo / xarel·lo vermell. Viticultura, elaboracions i territoris. Gerard Escudé Marcel Sabaté
Jun-10     CLASSE AL PRIORAT  Priorat: un repàs als últims 35 anys. Dues mirades. El renaixement vist per un pioner i el futur vist per la nova generació. Garnatxes i carinyenes en sòls de llicorella. René Barbier Sara Pérez
jun-17 Pla de Bages i Alella. Els petits amb molta història. El picapoll i el mandó del Bages I Alella, territori de panses blanques i rosades, més una introducció als sòls de Catalunya, Joan Soler Xavier Garcia

 

CURS DE VITICULTURA DE LA VINYA CATALANA

VITICULTURA DE LA VINYA CATALANA
Lloc: classes teòriques a La Festival, Barcelona; i pràctiques a la vinya al Penedès
Data Tema Professor/a 10 a 14hs
mar-04 Disseny i adaptació d’una vinya dins del seu ecosistema. Blanca Ozcáriz
mar-18 SORTIDA AL CAMP Blanca Ozcáriz
mar-25 Viticultura raonada i la ecologia de la vinya Blanca Ozcáriz
abr-29 Estat sanitari de la vinya. Cicle Fenològic de la vinya a la Primavera Blanca Ozcáriz
may-13 SORTIDA AL CAMP Blanca Ozcáriz
jul-01 Estats fenològics d’estiu. La fructificació de la vinya. El creixement del fruit i el verol. La maduració. Blanca Ozcáriz
Agost-Setembre Cicle de la vinya segons varietats. El verol. La maduració. Cóm es decideix la data de verema, al Laboratori o a la vinya? Tast de raïms de diferents varietats Blanca Ozcáriz
A determinar La tardor i l’hivern vitícoles. Data a acordar segons calendari de Final de verema. (4 hores):Trencament del cicle vegetatiu. El descans de la vinya: Les energies de la terra i del Sol Blanca Ozcáriz


Prescriptors de Vi Català: Visió Global. (
Prescriptores de Vino Catalàn: Visión Global en lengua española) JULIOL 2017 DATES A CONFIRMAR

CURS DE PRESCRIPTORS DE VI CATALÀ “ESPECIALISTA”. OCTUBRE 2017 DATES A CONFIRMAR